Elektrische auto’s en vouwwagens: de perfecte match?

Elektrische auto’s die een trekhaak hebben worden steeds populairder. Ook nemen de trekgewichten toe. Ze zijn milieuvriendelijker, stiller en hebben een lager brandstofverbruik dan traditionele auto’s. Vouwwagens zijn ook steeds populairder. Ze zijn compact, gemakkelijk te vervoeren en bieden veel ruimte om te kamperen of te picknicken.

Zijn elektrische auto’s en vouwwagens de perfecte match? Op deze pagina bespreken we de voor- en nadelen van deze combinatie.

Voordelen vouwwagen trekken met een elektrische auto

Een vouwwagen trekken met een elektrische auto kent verschillende voordelen en de combinatie wordt steeds populairder. Hieronder een overzicht van een aantal voordelen.

Milieuvriendelijkheid

Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit, waardoor ze een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van luchtvervuiling. Dit is een belangrijk voordeel voor kampeerders, die vaak in natuurgebieden verblijven.

Stille werking

Elektrische auto’s zijn vaak stiller dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dit kan prettig zijn als je ’s nachts of in een rustige omgeving wilt kamperen.

Manoeuvreren

Elektrische auto’s zijn vaak kleiner en lichter dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dit maakt ze gemakkelijker te manoeuvreren en te parkeren, wat handig kan zijn als je een vouwwagen wilt vervoeren.

Remvermogen

Elektrische auto’s hebben een groot remvermogen. Dit is belangrijk als je een vouwwagen achter je aan hebt, omdat deze meer remkracht nodig heeft om tot stilstand te komen.

Opladen

Uiteraard is het opladen van de accu in de auto erg belangrijk. Het netwerk van laadstations wordt in Europa steeds uitgebreider, dus je kunt op steeds meer plekken de accu opladen. Ook de snel laadstations zie je steeds meer in landen als Frankrijk en Duitsland.

De nadelen op een rijtje

Naast alle voordelen, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden als je met de vouwwagen op vakantie gaat en je een stekkerauto gebruikt. Hieronder een overzicht.

Actieradius

Elektrische auto’s hebben een beperkte actieradius. Dit betekent dat je tijdens een kampeertrip vaker moet laden. De actieradius varieert afhankelijk van het model en de omstandigheden, maar ligt gemiddeld tussen 200 en 300 kilometer. Het gewicht van de vouwwagen heeft ook invloed op de actieradius. Houd hier dus rekening mee!

Laadkosten

De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn hoger dan de kosten van tanken met benzine of diesel. De exacte kosten variƫren afhankelijk van het tarief van de laadpaal, maar liggen gemiddeld tussen 0,30 en 0,50 euro per kilowattuur.

Tips voor het combineren van een elektrische auto met een vouwwagen

Hier zijn enkele tips voor het combineren van een elektrische auto met een vouwwagen:

  • Kies een vouwwagen die niet te zwaar is. Dit zal de actieradius van je elektrische auto verminderen.
  • Zorg ervoor dat je auto een groot remvermogen heeft. Dit is belangrijk als je een vouwwagen achter je aan hebt.
  • Kies een elektrische auto met een lange actieradius. Dit zal je meer flexibiliteit bieden tijdens je kampeertrip.
  • Laad je stekkerauto regelmatig op. Dit zal de actieradius verlengen en ervoor zorgen dat je niet met een lege batterij komt te staan.
  • Zorg dat je een camping uitzoekt waar het mogelijk is om de accu van je elektrische auto op te laden.

Toekomstperspectief

Elektrische auto’s worden steeds populairder en betaalbaarder. Dit zorgt ervoor dat het toekomstperspectief positief is. De actieradius van elektrische auto’s wordt ook steeds langer. Dit maakt het voor kampeerders aantrekkelijker om een EV te kopen. Ook zijn de kosten van het opladen van elektrische auto’s in de afgelopen jaren afgenomen. Dit maakt het voor kampeerders steeds betaalbaarder om een elektrische auto te gebruiken.

Conclusie

Of elektrische auto’s en vouwwagens de perfecte match zijn, hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke, stille en gemakkelijk te manoeuvreren manier om een vouwwagen te vervoeren, dan is een elektrische auto een goede optie. Houd er echter rekening mee dat elektrische auto’s een beperkte actieradius hebben en duurder zijn om op te laden.

Vind de perfecte vouwwagen!

Om u zo goed mogelijk op weg te helpen met het kopen van een vouwwagen, hebben we de beste tips bij elkaar verzameld. Zo kunt u genieten van een droomvakantie met de perfecte vouwwagen!