Service & tips

Wat moet er verplicht mee in de auto op reis?

Veel Nederlanders reizen met de eigen auto naar het buitenland om daar hun vakantie door te brengen. Ondanks dat de ons omringende populaire vakantielanden zoals België, Frankrijk, Duitsland en Spanje ook allemaal lid zijn van de Europese Unie gelden er in vrijwel al deze landen afwijkende regels met betrekking tot datgene wat je verplicht bij je dient te hebben in de auto.

We slepen wat mee als we op vakantie gaan, maar je moet ook vaak heel wat zaken verplicht bij je hebben als je met de auto en caravan op reis gaat.

Inmiddels zien veel mensen vaak door de bomen het bos niet meer qua regelgeving. Zo moet je bijvoorbeeld in Frankrijk zelf alcoholtesten bij je hebben, en delen de autoriteiten in Frankrijk en Zwitserland zware boetes uit wanneer je flitsmelders in je navigatiesysteem. In Polen is het verboden om een dronken passagier achterop de motor te vervoeren, maar mag hij of zij wel in de zijspan mee. Kortom lang niet overal zijn de verkeersregels geharmoniseerd en dus hetzelfde als bij ons. Wij zetten de belangrijkste verplichte zaken en verschillen voor u op een rij (Bron: BOVAG).

Onderwerpen

1. Gevarendriehoek
2. Veiligheidsvest
3. Verbanddoos
4. Reservelampjes
5. Brandblusser
6. Alcoholblaastest
7. Radardetectie
8. Navigatie met flitsmeldingen
9. Fietsendrager

 

10. Helm
11. Markering op de caravan
12. Brandstof
13. Koplampen
14. Bril
15. Huisdieren
16. Campingpas
17. Verzekeringsbewijs

1. Gevarendriehoek 

In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht, terwijl in onder andere Duitsland en Kroatië tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.

2. Veiligheidsvest

In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden. Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.

 • Nederland: niet verplicht.
 • Duitsland: niet verplicht.
 • Zwitserland: niet verplicht.
 • Tsjechië: niet verplicht.
 • Polen: niet verplicht.
 • Zweden: niet verplicht.
 • Denemarken: niet verplicht.
 • Portugal: niet verplicht voor buitenlandse auto’s.
 • Noorwegen: niet verplicht voor buitenlandse auto’s.
 • België: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder.
 • Frankrijk: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder.
 • Oostenrijk: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder.
 • Kroatië: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder.
 • Luxemburg: verplicht voor alle inzittenden. Italië: verplicht voor alle inzittenden.
 • Spanje: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden.
 • Slovenië: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden.

3. Verbanddoos 

Een verbanddoos is in een aantal Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.

4. Reservelampjes

Een set reservelampjes is verplicht in Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

5. Brandblusser 

In België, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.

6. Alcoholblaastest 

In Frankrijk is het vanaf 1 juli 2012 verplicht om twee blaastuitjes in de auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk (Norm Française).

7. Radardetectie 

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

8. Navigatie met flitsmeldingen 

 • In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.
 • In Zwitserland is gebruik èn bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!

9. Fietsendrager 

10. Helm

 • In Groot Brittannië zijn (snor)fietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen.
 • In Spanje is een fietshelm verplicht buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden ‘zwaar’ zijn (bijvoorbeeld steile weg of extreme hitte).

11. Markering op de caravan

In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

12. Brandstof

 • In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10% ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto’s kunnen die brandstof niet verdragen. Raadpleeg daarvoor het autobedrijf of kijk op www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10/.
 • De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’. (zie de iPhone app ‘Brandstofwijzer’ en de website www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/brandstofwijzer).
 • Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Nederlandse’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

13. Koplampen

Denk eraan uw koplampen deels af te plakken wanneer u met uw eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblindt u namelijk de tegenliggers.

14. Bril

In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

15. Huisdieren

In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht, terwijl in Italië in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd.

16. Campingpas

Om te kamperen in Scandinavië heeft u in veel gevallen een speciale campingpas nodig, ter plaatse verkrijgbaar.

17. Verzekeringsbewijs

We raden aan de groene kaart altijd mee te nemen op vakantie. De groene kaart is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs. U toont ermee aan dat uw auto verzekerd is. Krijgt u een ongeval en kunt u geen groene kaart laten zien? Dan kan de conclusie onterecht zijn dat u niet verzekerd bent. Om vervelende situaties te voorkomen, is het goed om de kaart altijd bij je te hebben (ook al is het in Europese landen niet verplicht om de kaart bij u te hebben).

Meer service & tips

Handige tips voor uw vouwwagen, zowel voor vertrek als onderweg.