Welk rijbewijs heeft u nodig voor een vouwwagen?

Een vouwwagen is een populaire keuze voor vele om te gaan kamperen en op reis te gaan. En wij van Bravo Vouwwagenwereld snappen maar al te goed waarom. Het geeft u alle vrijheid om te gaan en staan waar u wilt en biedt het comfort van een eigen huis op wielen, zonder dat u begrensd wordt door een grote caravan. Maar welk rijbewijs heeft u nodig voor een vouwwagen? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze voor het eerst van plan zijn om op vouwwagen vakantie te gaan. Maar geen zorgen, wij hebben het voor u op een rijtje gezet!

Rijbewijs B of BE voor een vouwwagen?

In de meeste gevallen kunt u een vouwwagen trekken te kunnen met rijbewijs B. Rijbewijs B geldt namelijk voor het besturen van personenauto’s met een aanhangwagen met een maximum massa van 750 kilogram. Dit is inclusief het gewicht van de vouwwagen zelf. Maar komt uw vouwwagen boven de 750 kilogram uit, dan heeft u rijbewijs BE nodig. Met dit rijbewijs mag u namelijk personenauto’s besturen met een aanhangwagen met een gewicht van meer dan 750 kilogram. Het maximum gewicht van de aanhanger en de auto samen mag dan niet meer zijn dan 3.500 kilogram.

Het is belangrijk om te weten dat het gewicht van de vouwwagen inclusief belading en bagage meetelt voor het bepalen van het benodigde rijbewijs. Zorg er dus voor dat u het gewicht van de vouwwagen weet en dat dit binnen de juiste categorie van uw rijbewijs valt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en kunt u met een gerust hart op pad!

Rijden met een vouwwagen

Als u voor het eerst met een vouwwagen de weg op gaat, zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om goed te realiseren dat u met een bredere en langere combinatie rijdt dan alleen met de auto. Hierdoor kan het rijden met de combinatie anders aanvoelen en even wennen zijn. En let op: vaak heeft u dan ook meer ruimte nodig om te kunnen manoeuvreren. Dus als je ergens gaat inparkeren of keren, houd dan rekening met de omvang van de hele combinatie. En vergeet niet dat het gewicht van de vouwwagen invloed kan hebben op de remweg van de auto. Houd dus altijd genoeg afstand en rem rustig om ongelukken te voorkomen.

Neem het zekere voor het onzekere

Als u de weg op gaat met de vouwwagen is hebben van het juiste rijbewijs belangrijk, maar het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen natuurlijk net zo. Controleer daarom altijd of de vouwwagen goed is aangekoppeld en of de bandenspanning van zowel de auto als de vouwwagen in orde is. In dit geval kunt u altijd beter het zekere voor het onzekere nemen!

Dit geldt ook voor als u van plan bent om met uw vouwwagen naar het buitenland te gaan. Hier kunnen namelijk verschillende regels en voorschriften voor het rijden met een vouwwagen. Zoals de maximumsnelheid die is toegestaan met een vouwwagen of de vereiste rijbewijzen. Zorg er dus ook voor dat u goed op de hoogte bent van de regels in het land van uw bestemming.

Kortom, zorg ervoor dat u het juiste rijbewijs heeft (in de meeste gevallen rijbewijs B) en wees voorbereid op eventuele verschillen in het rijden met een vouwwagen. Als u niet zeker weet of uw auto geschikt is voor het trekken van een vouwwagen, kunt u via de website viade website van RDW gemakkelijk uw kentekenen invoeren, waarnaar in inzicht krijgt in:

  • Het lege gewicht en het laadvermogen van uw auto.
  • Welk gewicht uw auto mag trekken

Wat moet u nog meer weten voordat u met een vouwwagen gaat rijden?

Naast het hebben van het juiste rijbewijs, zijn er nog enkele andere dingen waar u aan moet denken voordat u met een vouwwagen gaat rijden. Hier zijn enkele tips:

  • Controleer of uw auto geschikt is om een vouwwagen te trekken. Niet alle auto’s zijn geschikt om een aanhanger te trekken.
  • Zorg ervoor dat de vouwwagen goed is bevestigd aan de auto en controleer de remmen en verlichting voordat u gaat rijden.
  • Houd er rekening mee dat een vouwwagen achter uw auto een invloed kan hebben op de rijstabiliteit en de remafstand.
  • Probeer te oefenen met het rijden met een vouwwagen voordat u op een lange reis gaat. Het kan anders aanvoelen dan het rijden van alleen een auto.

Conclusie

Dus geen zorgen, met deze tips gaat u uw vakantie veilig en probleemloos tegemoet! Zo kunt u zorgeloos de weg op met uw vouwwagen achter de auto. En mocht u nog andere vragen over het rijbewijs of heeft u andere vouwwagen gerelateerde adviezen nodig? Kom dan snel langs in onze showroom in Ommen. Wij staan altijd voor u klaar voor persoonlijk advies en nieuwe inspiratie om uw vakantie tot een onvergetelijke ervaring te maken!